Suomea maailmalla

**********

Kuvittelitko, että ravintola Kalamies tarjoaisi pelkästään kalaruokia?

Tämä kyproslainen ravintola sijaitsee Perneran kylässä Protaraksen itäpuolella, ja valikoimassa on itse asiassa kaikki tyypilliset kyproslaiset ruokalajit. Sana "kalamies" on monikkomuoto kreikankielisestä sanasta "kalami", joka tarkoittaa "ruoko".

[Kuva: Rolf Palmberg 2001]

**********

**********

Tästä myymälästä ei saa hodareita, vaikka niin voisikin ehkä nimen perusteella kuvitella.

Sana ”nakit” on slovenian kieltä ja tarkoittaa suomeksi ”koruja”. Myymälä sijaitsee Slovenian pääkaupungissa, Ljubljanassa, ja kuten liikkeen englantilaisista sanoista voi päätellä, se kauppaa korujen lisäksi myös lävistyksiä ja tatuointeja.

[Kuva: Rolf Palmberg 2013]

**********

**********

Miltähän tuntuisi suomalaisen asua tämännimisessä virolaisessa kylässä?

Kuvan kylä sijaitsee Törvan kunnassa noin 10 kilometriä Valgan kaupungin pohjoispuolella, ja tämännimisiä kyliä löytyy itse asiassa puolisen tusinaa eri puolelta Viroa.

Ja mitä kylän nimeen tulee, se on omistusmuoto vironkielisestä sanasta "kull", joka tarkoittaa "haukka".

[Kuva: Rolf Palmberg 2014]

**********

**********

Mitähän juotavaa täällä tarjoillaan?

Tämä montenegrolainen grilliravintola sijaitsee pari kilometriä Budvan kaupungin eteläpuolella. Sana "kusta" on paikallista serbian kielen murretta [eli virallisesti montenegron kieltä] ja tarkoittaa suomeksi "puska".

[Kuva: Rolf Palmberg 2007]

**********

**********

Hotelli pelokkaille?

Hotelli Arka sijaitsee läntisessä Puolassa pienen kävelymatkan päässä Wislan kaupungin keskustasta. Nimi ei tietenkään viittaa arkajalkoihin, vaan Raamatusta tunnettuun Nooaan. Puolankielinen sana ”arka” tarkoittaa nimittäin ”arkki”.

[Kuva: Rolf Palmberg 2009]

**********