Omans norska fjordar

I det nordligaste Oman, på halvön Musandam, finns ett område som omanierna själva kallar för Arabiens Norge. I detta sparsamt befolkade område hittar man nämligen ett otroligt vackert landskap där kristallklart hav möter höga berg, och där båtar oftast är de enda möjliga fortskaffningsmedlen. På grund av sitt strategiska läge i Hormuzsundet var Musandam länge ett strängt bevakat militärområde som turister inte kunde besöka. Det är fortfarande inte särskilt utvecklat och elektricitet är en lyxvara i många av byarna.

I dag är läget ett annat. Turismen frodas, och de flesta kommer hit för att se de besynnerliga bergsformationerna som slingrar sig in och ut i Persiska viken. Och naturligtvis delfinerna, som det finns gott om. I och med att Musandemhalvön är avskild från det övriga Oman av Förenade arabemiraten, är det enklast att komma hit från Ras al Khaimah, det nordligaste av de sju emiraten. En bussresa från Ras al Khaimah till Khasab i Musandam tar ca 1-2 timmar i anspråk, beroende på rusningen vid den emirisk-omanska gränsstationen.

Vy från kustvägen mellan Ras al Khaimah och Khasab [Foto: Rolf Palmberg 2008]
En typisk turistfarkost [Foto: Rolf Palmberg 2008]

Khasab är den största orten på Musandamhalvön, och här är det lätt att boka in sig på en båt av önskad storlek och i lämplig prisklass. Lunch ingår i allmänhet i priset och serveras ombord på båten.

Följande foton är från Khor ash Sham, en av de största av Musandams vikar:

Khor ash Sham [Foto: Rolf Palmberg 2008]
Khor ash Sham [Foto: Rolf Palmberg 2008]
Khor ash Sham [Foto: Rolf Palmberg 2008]
Khor ash Sham [Foto: Rolf Palmberg 2008]
Khor ash Sham [Foto: Rolf Palmberg 2008]