* * *

Kuhankuono – där sju kommuner möts

Infoskylt vid ingången till Kurjenrahka [Foto: Rolf Palmberg 2013]

35 kilometer nordöst om Åbo finns en av Finlands nationalparker, Kurjenrahka. Området är relativt stort, nästan 30 kvkm, och här finns ett sammanlagt 150 km långt nät av friluftsleder och vandringsstigar att välja mellan. De flesta besökare kommer för att vandra och njuta av naturen. Somliga kommer enkom för att beskåda Kuhankuono, en unik gränssten som finns på området.

Gränsstenen Kuhankuono [Foto: Rolf Palmberg 2013]

Gränsstenen är mycket speciell. Här möts inte mindre än sju finska kommuner, närmare bestämt Aura, Masku, Nousis, Pöytis, Rusko, Virmo och Åbo. Och inte nog med det: ännu år 2008 var antalet kommuner åtta! Inskriptionen på gränsstenen har inte uppdaterats sedan år 1965, och de gränser som är utritade på stenen gäller därför de åtta då aktuella kommunerna, m.a.o. Aura, Masku, Nousis, Patis, Pöytis, Vahto, Virmo och Yläne. Patis kommun inkorporerades redan år 1973 med Åbo stad, medan Yläne uppgick i Pöytis kommun år 2009. Samma år sammanslogs också Vahto och Rusko (som kommunen nu heter).

Karta över de sju kommuner som möts i Kuhankuono

Kartan ovan visar hur de idag aktuella kommunerna [angivna på kartan med respektive kommuns initialbokstav] möts i och med gränsstenen [den röda pilen]. Av kartan framgår också hur Masku kommun bidrar med ytterligare en intressant krydda för gränsfantaster: den del av kommunen som är närmast gränsstenen är nämligen en från moderkommunen avskild del, en så kallad exklav. Exklaven är drygt 6 kvkm stor.