Kuhankuono – platsen där sju kommuner möts

Infoskylt vid ingången till Kurjenrahka [Foto: Rolf Palmberg 2013]

35 kilometer nordöst om Åbo finns en av Finlands nationalparker, Kurjenrahka. Området är relativt stort, nästan 30 kvkm, och här finns ett sammanlagt 150 km långt nät av friluftsleder och vandringsstigar att välja mellan. De flesta besökare kommer för att vandra och njuta av naturen. Somliga kommer enkom för att beskåda Kuhankuono, en unik gränssten som finns på området.

Gränsstenen Kuhankuono [Foto: Rolf Palmberg 2013]

Gränsstenen är mycket speciell. Här möts inte mindre än sju finska kommuner, nämligen Aura, Masku, Nousis, Pöytis, Rusko, Virmo och Åbo. Och inte nog med det: ännu år 2008 var antalet kommuner åtta! Inskriptionen på gränsstenen har inte uppdaterats sedan år 1965, och de gränser som är utritade på stenen gäller därför de åtta dåvarande kommunerna, det vill säga Aura, Masku, Nousis, Pöytis, Vahto, Virmo, Yläne och Åbo. År 2009 sammanslogs nämligen Vahto och Rusko (som blev kommunens namn), medan Yläne uppgick i Pöytis kommun. Kartan här nedan visar gränserna mellan de aktuella kommunerna (med rött), medan den streckade linjen uppe till höger visar den gamla kommungränsen mellan Yläne och Pöytis.

Karta över Kuhankuono med närmaste omnejd

Masku kommun bidrar för övrigt med ytterligare en intressant krydda för gränsfantaster: den del av kommunen som är närmast gränsstenen är avskild från moderkommunen och utgör med andra ord en så kallad exklav (exklaven finns utanför det på kartan visade området).